Jääkö mulle mitään?

robotit_vie_tyot_001

Olenko hyödytön?

Onko tulevaisuuteni yllä olevan kuvan kaltainen. Tuleeko minusta totaalisesti turhautunut ja epäkelpo mihinkään työhön, koska robotit tekevät kaiken puolestani ja muiden puolesta…tehokkaammin, paremmin ja ilmaiseksi?

Törmäsin Ylen, reilun vuoden takaiseen artikkeliin Lähes puolet työpaikoista on vaarassa kadota (http://yle.fi/uutiset/lahes_puolet_tyopaikoista_on_vaarassa_kadota/6872845).  Etenkin yksi kommentti pistää hiljaiseksi.  Liikenne- ja viestintäministeriön viestintäneuvos Ismo Kosonen kommentoi tulevaisuuden työpaikkojen jakoa seuraavasti:

”- Valitettavasti työpaikat ovat sellaisia, että ne eivät istu sellaisille, jotka tulevat teknologian syrjäyttämiksi. Data-analytiikan paikat lisääntyvät, mutta varastotyöntekijä tai kaupan kassa, joka korvataan… Heistä ei tule analyytikkoja, Kosonen sanoo.”

Onko tulevaisuuden työt tarkoitettu vain älykkäille ihmisille. Pistetäänkö ihmiset jatkossa mensan testiin ja kaikki jotka eivät läpäise minimirajaa, jaotellaan alimpaan kastiin. Työvoimatoimistossahan on jo nyt eräänlainen jaottelu meneillään, mutta millä tavalla se tulee kehittymään tulevaisuudessa. Ohjataanko kaikki ”toivottomat” tapaukset ulos työmarkkinatuen piiristä ja panostetaan vain insinööreihin ja muihin korkeakoulun suorittaneisiin huippuosaajiin? Jos näin on, niin olen historiaa :(.

Voinko siis jättää tulevaisuuden suunnitelmat uudelleen kouluttautumisesta sikseen ja heittää hanskat tiskiin? Olen kuitenkin aika simppeli tapaus. Ei minusta saa muovattua digi-ihmettä, eikä minulla ole varaa tulevaisuudessa ostaa robottia joka teksi ihmeitä puolestani.

Työllistääkö hoitoala?

Entä vanhustyö? Alan osaajistahan on ainakin julkisuudessa käytyjen keskustelujen mukaan huutava työvoimapula. Jos lähtisinkin opiskelemaan lähi- tai sairaanhoitajaksi. Mutta, miltä näyttää hoitoalan työpaikkojen tulevaisuus? Onko alan työt korvattavissa robotiikalla? Entä mikä tilanne on tällä hetkellä?

Vanhuksien auttamiseen kehitettyä teknologiaa…

Laitoin taas guugeliin hakusanoja ja löytyi mm. seuraavanlaisella otsikoinnilla varustettu sivusto A Robot Friend to Assist the Elderly(http://www.mistbreaker.com/future/bringing-robotic-company-assistance-elderly/). Jutussa esitellään robotteja (Care-o-Bot 3 ja Care-o-Bot 4 ) jotka ovat vanhusten avustajia ja seuralaisia kotona. Robotit on suunniteltu Hertfordshiren yliopistossa englannissa. Care-o-Bot muistuttaa vanhusta, jos lääkkeet on jäänyt ottamatta ja myös kannustaa onnistumisista. Onnettumuuden tai sairaskohtauksen sattuessa Care-o-Bot tekee hälytyksen hätäkeskukseen.

Artikkelin lopussa pähkäillään sitä, että jos nyt jo on saavutettu näin paljon, niin mihin sitä päästäänkään parin vuoden kuluttua?

Robotti vaatteita

Loughboroughn yliopistossa puolestaan on kehitelty ”robotti vaatteita” vanhuksille ja liikuntarajoitteisille (http://www.lboro.ac.uk/news-events/news/2015/march/29-wearable-robotics.html). Vaatteiden tarkoituksena on auttaa vanhuksien ja liikuntarjaoitteisten elämää ja parantaa mahdollisuuksia asua kotona.

2 miljoonan punnan projektin Wearable soft robotics for independent living  rahoittaa EPSRC ja projekti on tarkoitus saada valmiiksi heinäkuuhun 2018 mennessä.

Vaatetus avustaa liikettä eräänlaisilla ”keinolihaksilla” joiden valmistuksessa käytetään älymateriaaleja ja reaktiivisia polymeerejä jotka kykenevät kohdistamaan fyysistä voimaa. Tämä saadaan aikaiseksi käyttämällä uusimpia tekniikoita, kuten pehmeä robotiikkaa, nanotieteitä ja 3d mallinnusta. Mukana ovat myös ohjausjärjetelmät jotka monitoroivat  ja mukauttavat toimintansa käyttäjän tarpeiden mukaisiksi. (pyydän nöyrästi anteeksi suomennosta…jouduin turvautumaan google translate:iin).

Aihetta sivuaa myös Turun yliopiston artikkeli Tulevaisuuden robotti voi olla entistä enemmän ihmisen kaltainen (http://www.utu.fi/fi/Ajankohtaista/Artikkelit/Sivut/tulevaisuuden-robotti-voi-olla-entist%C3%A4-enemm%C3%A4n-ihmisen-kaltainen.aspx).

Dementikoille apulainen

Japanilaiset ovat kehittäneet robotin, joka on vanhukselle sekä seuralainen, että väsymätön muistuttaja (http://www.thestar.com/life/health_wellness/2015/01/19/japanese-robot-a-tireless-aid-in-dementia-care.html). Humanoidi robotti Pepperin keinoälyllä on suunnitellut SoftBank Mobile.

Pepperi tunnistaa ihmisten tunnetiloja ja mukauttaa keskusteluaiheen sen mukaiseksi. Peperin hinta on noin 2000 dollaria.

Onko järkevää?

Jos teknologian kehittyminen on näin nopeaa, niin onko minun järkevää hakea hoitoalalle nyt alkavassa yhteishaussa? Jos pääsisin sisään ja valmistuisin ehkä 2-4 vuodessa, riippuen koulutuksesta, niin olisiko minulle töitä? Tietenkin tärkeintä alalle suuntautumisessa pitäisi olla motivaatio ja sopivuus, mutta jos nyt tarkastellaan asiaa vain teoreettisesti työllistymisen pohjalta, niin onko mahkuja? Olen tässä kyllä hyvin skeptinen ja suoraan sanottuna epäilen omia mahdollisuuksiani, mutta kuulen jo jonkun sanovan, että ”Ei voi tietää ellei kokeile”. Kuinka monta tutkintoa on tarpeeksi vai onko rajana ikä?

Jos tulevaisuus on älykkäiden ihmisten ja robottien hallussa, niin mihin meitä yksinkertaisempia tarvitaan? Onko kohtalona olla turhautunut hyysättävä, jolta on viety oma tahto ja usko omaan osaamiseen (sille ei anneta arvoa & sitä ei kukaan tarvitse)?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s