Isojen kysymyksien äärellä

mika_musta_tulee_isona_01

Pähkäilyä

Tässä taas jälleen mietin kovasti, että mikä minusta tulee isona? Kuvakin jo kertoo sen, että kyse on niin isosta asiasta, ettei se tahdo mahtua raameihin (iso pää ja pieni mieli) ;). Mutta, joka tapauksessa minun olisi se asia yksin päätettävä ja pian!

Mikä olisi sellainen työ, jota automatisaatio ja tai robotit eivät voisi korvata ainakaan seuraavaan kymmenneen vuoteen? Käytännössä työn tavoittelu vaatii uudelleen kouluttautumista, mutta mitkä ammatit ovat takuuvarmasti turvassa automatisaatiolta? Siinäpä onpi pulma johon ei työvoimatoimistossa osata antaa vastausta, mutta kukapa sen tietäisikään?

Kouluttautuminen on myös aikaa vievää ja kallista. Hyvässä lykyssä pitäisi vielä muuttaa. Tästä hyppään taas sivupolulle ja mietin, että mitä jos tulevaisuuden koulutkin olisivat kaikki verkossa? Ei olisi pelkoa homekoulujen terveysvaikutuksista, koulukiusaamisesta tai ulkonäköpaineista. Kunnat säästäisivät kiinteistö-, opetus- ja materiaalikustannuksista. Opettajia olisi vain muutama kutakin luokkaa & ainetta kohden maanlaajuisesti ja tunnit pidettäisiin virtuaalisina kotikoneelta käsin. Tämä visio ei auta minua tässä hetkessä, mutta ei siitä haittaakaan ole. Niin, ja toisaalta eihän tämä nyt ihan utopiaakaan ole, sillä nyt jo on mahdollista päästä esim. verkko-opintojen kautta opiskelemaan tietojenkäsittelyä helsingin yliopistoon. Lainaus MOOC:in sivuilta (http://mooc.fi/courses/2015/ohjelmoinnin-mooc/) :

”Ohjelmoinnin MOOC on verkkokurssi, jossa perehdytään algoritmien laatimiseen ja nykyaikaisen ohjelmoinnin perusideoihin. Opiskelijalta ei edellytetä ennakkotietoja ohjelmoinnista.

  • Kurssi vastaa sisällöltään Helsingin yliopiston tetojenkäsittelytieteen laitoksen kursseja Ohjelmoinnin perusteet ja Ohjelmoinnin jatkokurssi, jotka ovat 5 opintopisteen laajuisia perusopintotason kursseja.
  • Tekemällä kurssin tehtävät ja osallistumalla kurssin näyttökokeeseen menestyksekkäästi, osallistuja voi saada pääaineen opinto-oikeuden tietojenkäsittelytieteeseen Helsingin yliopistoon.”

En ymmärrä ohjelmoinnista mitään, mutta samaa periaatetta sovellettuna mille tahansa alalle voisi avata tien opiskelijaksi. Hmmm, mutta tämähän tarkoittaisi sitä, että pelkällä peruskoulun päästötodistuksella voisi hakea mieleiselleen alalle.

Tulevaisuuden skenaarioita

Bruce Willisin tähdittämä Sci-Fi elokuva Surrogates – sijaisrobotit elokuva käsittelee etätyöskentelyä hieman erilaisesta näkökulmasta (http://www.imdb.com/title/tt0986263/?ref_=fn_al_tt_1). Suurimmalla osasta ihmisiä on niin kutsuttu Sijais-robotti (useimmiten nökoisversio omistajastaan), jota ohjataan etänä kotoa käsin mukavasti makuuasennossa lojuen. Ei tarvitse fyysiesti kohdata tilanteita.

Jos taas mennään irvokkaampiin tulevaisuuden näkymiin niin The Island (Scarlett Johansson & Evan McGregor) elokuvassa ihmisiä kloonataan elinsiirtoja varten suljetussa ympäristössä (http://www.imdb.com/title/tt0399201/?ref_=nm_flmg_act_30). Onko se työttömän tulevaisuus? Saat työttömyyskorvauksen siitä, että pidät itsesi hyvässä fyysisessä kunnossa, jos joku rikas vaikka saattasi tarvita elintäsi joskus tulevaisuudessa. Kutsu voi tulla koska tahansa…ole siis valmis!

Jos nyt ilkeitä ollaan, niin nykyäänhän työttömien fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista ollaan kovasti huolissaan, mutta samanaikaisesti kiristetään silmukkaa joka suunnasta.

Noh, mutta mitä mä teen? Pitäisikö opiskella vaikka avoimessa yliopistossa tulevaisuuden tutkimusta, jotta voisi tehdä fiksuja ratkaisuja? Onhan se mahdollista, mutta siinä rytäkässä voi helposti menettää työttömyyspäivärahat ja saada karenssia.

Laitoin guugeliin hakusanaksi ”ratkaisu löytyy omasta itsestä” ja kas vain, siellä top-listalla näkyy olevan te-palvelujen sivuja, josta seuravaava lainaus (http://te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/ammatinvalinta_koulutus/ammattia_koulutusta_valitsemassa/index.html) :

”Olet oman elämäsi paras asiantuntija ja teet itse ratkaisusi. ”

Vastuunhan kantaa aina lopulta yksilö. Se on yksilön vika jos on opiskellut ”väärään” ammattiin. Jos yhteiskunta tarjoaa runsain määrin koulutusta aloille joille ei työllisty, niin se on AINA yhteiskunnan kannalta katsottuna yksilön omaa tyhmyyttä jos tekee huonon valinnan.

Pitäisi siis valita ammatti jolla varmasti työllistyy…

…mutta kun sellaista ei nyt vain ole.

Jos tästä hyppää kärpäsenä maailmankaikkeuteen tarkastelemaan tätä maailmanlaajuista ongelmaa, niin…jokuhan tästä tilanteesta hyötyy. Tämä on äärimmäisen otollinen maaperä puristaa ihmisistä koko kapasiteetti käyttöön, kun he tavoittelevat työpaikkaa. Minun koko kapasiteetin käyttöönotto tuskin ketään kiinnostaa, mutta jos tarkastellaan startup-yrityksiä, sitä osaamismäärää ja lahjakkuutta, mitä niissä pyörii, niin…sehän on mannaa niille isoille firmoille jotka tulevat tänne ja kuorivat kermat päältä. Eihän täällä kotomaassa mikään enää ehdi kasvamaan yhtä suureksi kuin Nokia, koska se ei yksinkertaisesti ehdi siihen pisteeseen. Joku tulee ja ahmaisee lupaavan startup-yrityksen jo alkuvaiheessa, koska se tulee ostajalle toooodella halvaksi kun se on vielä alkutekijöissään.

Tämä kuvio itsessään johtaa automatisaation, keksintöjen lisääntymisen (ja niiden yhdistämisen) ja robotiikan räjähdysmäiseen kasvuun…ja nopeasti. Ei voisi parempia olosuhteita olla. Koskaan ennen ei ole ollut vastaavaa tilannetta jossa olisi näin paljon korkeakoulutettuja, loistavan työhistoria omaavia työttömiä tarjolla. Onhan se selvää, että nämä osaajat eivät jää laakereilleen makaamaan, vaan perustavat / osallistuvat projekteihin jotka haastavat ja antavat mahdollisuuksia työllistymiseen uusien innovaatioiden kautta.

Tästä syystä koen, että robotit / keksinnöt tulevat viemään työt ihmisiltä paljon nopeammassa tahdissa kuin mitä julkisuudessa tutkijat ovat esittäneet. Ihmiset ohjataan tai ohjautuvat kohti jotain, mitä he eivät välttämättä tavoittelisi, jos heillä olisi turvattu työpaikka. Tietysti jotkut tekisivät niin kaikesta huolimatta, mutta näillä olosuhteilla luodaan tilanne, jossa se näyttäytyy ”ainoana” ulospääsytienä niillekin, jotka ei sitä muuten niin paljon haluaisi. Siis halua luoda tai olla mukana luomassa innovaatioita, joilla on nyt ja tulevaisuudessa kysyntää.
Ylen uutisista lainaus (http://yle.fi/uutiset/viihdyttaa_vie_tyot_-_mita_odotat_robottien_kehittymiselta/7743975):

”Tekoälytutkija Tapani Raiko Aalto-yliopistosta toivoo keskustelua siitä, miten yhteiskunnan tulisi varautua huimaa vauhtia kehittyvän tekoälyn mukanaan tuomiin muutoksiin. Hänestä olennainen kysymys on, miten verotus järjestetään, jos robotit tekevät suuren osan työstä. Vaarana Raikon mukaan on kehityssuunta, jonka tuloksena vauraus ja päätösvalta kasautuvat tulevaisuudessa ihmisille, jotka omistavat ja kehittävät robotteja. ”

Miksi näistä kysymyksistä, mitä Tapani Raiko esitti, käydään niin niukasti keskusteluja julkisuudessa?

Tämä on minulle tärkeä aihe, koska se koskettaa myös minua…olenhan työtön jo nyt. Miten työllistymistilanteeni voisi olla parempi tulevaisuudessa, kun se näyttää nyt jo todella vaikealta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s